woensdag 6 november 2013

Einde Brielse Maskerade?

ZAL 'EINDE OEFENING' TE DANKEN ZIJN AAN HET STILLE PROTEST?

Al enkele jaren heb ik de organisatoren van de laatste jaren er op attent gemaakt dat men de verkeerde weg was ingeslagen, door de Maskerade te veranderen in een stil protest. Er is zelfs veel geld uitgegeven aan een DVD, waar 'zogenaamde kenners' uitleggen wat deze oude Brielse traditie inhoud. Meningen die de Maskeradeplank volledig mis slaan! Het vreemde is dat de Klaasielopers en bezoekers die aan het woord komen op de DVD, wel precies aangeven hoe de Maskerade altijd gevierd werd.

Vooral dat stilzwijgende protest heeft de Maskerade de das omgedaan. Mijn opmerkingen als 30 jaar Maskeradevierder daarover, zijn alsmaar afgedaan met: 'je moet niet zeuren' of 'daar heb je hem weer.' Nu zien we de gevolgen van die nieuwe, fatale zienswijze over de Maskerade. 

Het is wel duidelijk dat de Briellnaar bereid is zich te verkleden en plezier op straat te maken. Het feit dat het Halloween wel succes heeft, komt naar mijn idee omdat overal artikelen om je te verkleden gewoon in de winkels gekocht kan worden, zodat je je er maar weinig voor hoeft in te spannen, en helemaal kan doen wat je zelf wil.

Het verheugd mij dan ook zeer dat Bram Poldervaart eindelijk de commissie zover heeft gekregen deze oer oude traditie in zijn historische luister te herstellen. Een traditie die uitsluitend plaats vind in Den Briel en nooit verloren mag gaan, dat zou een grote schande zijn! Het is aan de Briellenaren!!!


DE GESCHIEDENIS VAN DE MASKERADE

Omstreeks 1630 gingen op sinterklaasavond de jongens met roeden gewapend de Brielse deernen achterna. In 1800, was het de gewoonte dat op sinterklaasavond gemaskerde jongelui pakjes bezorgden bij Briellenaren. Zij kregen daar dan wat geld voor. Op een gegeven moment is men zich daarbij gaan verkleden. In 1870 was er voor het eerst een sinterklaasintocht met één Zwarte Piet en een aantal andere verklede mensen die gek deden. Het Klaasielopen met maskers op 5 december, gebeurde in Den Briel daarna ieder jaar, behalve tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. 
In de jaren dertig van de twintigste eeuw is de Brielse VVV gaan organiseren. Voor de mooist verkleden werden er zelfs prijzen beschikbaar gesteld.

De eeuwen oude traditie die nog steeds uitsluitend in Den Briel voorkomt, werd tot zeker begin jaren ’80 op enkele uitzonderingen na, sinterklaasavond 5 december gevierd. Men poogde in de meeste gevallen onherkenbaar te zijn voor de toeschouwers, maar dat was geen must. Dat betekende dus niet, dat men perse gemaskerd moest zijn. Daar was men geheel vrij in. Wát men wilde uitbeelden en op wélke manier, was aan de deelnemers zelf. Het ging om de uitdaging om met iets origineels en als het kon iets spectaculairs op de proppen te komen.

Alle Briellenaren worden opgeroepen om 13 november bijeen te komen om te bespreken hoe verder te gaan met deze oer oude Brielse traditie. In elk geval wordt het stille protest eindelijk verlaten, en als we de woorden van Bram Poldervaart mogen geloven zal de Maskerade terugkeren in zijn oude oervorm. Het hangt echter af van de Briellenaren zelf.

Voor alle gegevens en héél veel foto's over de maskerade kunt u een kijkje nemen op mijn website. http://rens.vanadrighem.com/brielse_maskerade/brielse_maskerade.html
en http://rens.vanadrighem.com/fons_lobker/maskerade.html

Rens van Adrighem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten