maandag 26 augustus 2013

Terug kijken


TROTS OP HET KAAISTRAAT TUNNELTJE?

De vraag is of we het geldverslindende Kaaistraat tunneltje als een van de vele vergissingen van de laatste jaren door het gemeentebestuur van Den Briel mogen beschouwen. Meer dan een miljoen euro's is daar geïnvesteerd. Had de bestaande doorgang niet beter simpelweg verbreed kunnen worden, blijf je je afvragen. In elk geval had voor minder dan de helft er ook wel een tunneltje gebouwd kunnen worden. 

Niets was te gek. Betonnen vormgeving, een ovaal glazen dak en de tekst: ''Hier schrijft men geschiedenis'' met roestvrijstalen letters, moesten dit waanzinnig project in de historische wallen als een bijzonder bouwwerk gestalte geven. 

Nou, bijzonder was het en geschiedenis schreef men. Binnen de kortste keren werd het tunneltje van graffiti voorzien en besloot men de roestvrijstalen letters maar weg te halen. Het glas hoefde men niet meer weg te halen, dat lag al meteen aan diggelen. 

De wanden in het tunneltje zijn uiteindelijk maar bruin geverfd.
En dat is nog niet alles. In het circulatieplan voor de vesting staat te lezen dat er via de Kaaistraat en Thoelaverweg in de toekomst alleen maar éénrichtingverkeer zal worden toegestaan. 

Oh wee de genen die te voren al waarschuwden voor dit zinloze, geldverslindende project. Kritische opmerkingen gaven nogal wat beroering. ,,Ik heb genoeg van de bemoeienissen van de oud-Briellenaar uit Spanje. Ik zie liever dat mensen die in Brielle wonen reageren.'' Verklaarde een raadslid.

En dat is het hem nu juist. In 2007 werd de Kaaistraat bewoner Weijers met een zogenaamde vormfout buitenspel gezet met zijn idee over het simpelweg verbreden van de bestaande doorgang. 

Dat er veel geld zinloos is uitgegeven, mogen we denk ik wel van spreken. Maar foute beslissingen worden -zoals gebruikelijk- nooit toegegeven en we zullen het met min of meer verminkte historische wallen moeten doen. We kunnen vaststellen dat er inderdaad geschiedenis is geschreven met het tunneltje. Of we op deze geschiedenis trots moeten zijn moet u zelf maar beoordelen. 

Rens van Adrighem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten