zaterdag 30 november 2013

Den Briel in rep en roer deel 10


TOEKOMST MET ONGELOOF EN VREES TEGEMOET
In 2030 zal zoals de tekening uit het boek 'De toekomst van de vestingstad' aangeeft, Den Briel op deze manier uitgebreid en ingedeeld zijn. De wijken Rugge, Plantage, Ommeloop en de Goote blijven daarbij onaangetast en zullen dan in zijn geheel buiten de vesting vallen.In het nieuwe - in de kleur rood uitgevoerde - ovale gedeelte zal dus het centrum van het nieuwe Den Briel gevestigd worden. Daarbij verdwijnt een heel stuk historische wal, vesten en singel. Ook ons geliefde tunneltje, waarmee in 2008 zo'n zeer belangrijke geschiedenis is geschreven zal dan helaas verdwenen zijn.
De nieuwe Albert Heijn ligt dan wél binnen de vesting.
Hoe dat werken en recreëren gestalte gaat krijgen moet men blijkbaar nog iets voor verzinnen, maar daar zal men ook best wel uitkomen.
Met al deze plannen zijn we in elk geval verzekerd van een totale leegloop van de oude binnenstad, die in de beginjaren 2000 reeds is ingezet. De entree bij de Nobelstraat zal binnen de kortste tijd aan de linker zijde al helemaal leeg komen te staan. De woning van Spoon, De Lumey en De pet staan al leeg, en binnenkort zal ook de meubelzaak van Langeveld leeg komen. Je kan er dan op rekenen dat die hele hoek het zelfde lot beschoren zal zijn als de panden van Spoon aan het Scharloo, want er zal geen bank of geldschieter te vinden zijn die daar in deze tijd in wil- of kan investeren. In het Noordeinde zijn de meeste winkelpanden al omgetoverd tot woonhuizen, of staan te koop. De voetbalvelden en tennisbanen moesten ook zo nodig vertrekken uit Meeuwenoord voor woningbouw, maar door de recessie zal die grond voorlopig nog wel een behoorlijk aantal jaren braak blijven liggen.

Hoe het allemaal zal eindigen met de inspiratie, getoond in het boek 'De toekomst van de vestingstad' en het komende symposium zal de tijd ons leren.
Waarom er zoveel geld en (Babylonische) woorden besteed worden aan een idee, waar van te voren al gezegd wordt ,,Natuurlijk worden de wallen niet verplaatst. Alles blijft bij het oude'' gemeld door wethouder Klaas Schipper, en ,,Het is alleen maar een poging een discussie over de toekomst van de vestingstad op gang te brengen. We moeten voorkomen dat de vesting een soort historisch museum wordt. Een uitbreiding of verplaatsing van de wallen lijkt tot in lengte van jaren niet aan de orde,'' door wethouder Dick Verbeek, maken
het uitbrengen van de ideeën zoals aangekondigd in de 'brochure' alleen maar ongeloofwaardiger, onvoorstelbaar en niet relevant, om het voorzichtig uit te drukken.
In de volksmond noemen we dat geldverspilling.

Rens van Adrighem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten