donderdag 28 november 2013

Den Briel in rep en roer deel 7

BERICHTGEVING OVER VESTINGPLANNEN


In sneltreinvaart verschijnen de berichten over de bekendgemaakte toekomstplannen voor de vesting. In de plaatselijke krant staat onderstaand bericht.Voor de 'goede' lezer komt er eindelijk enige duidelijkheid. Het is alleen niet te begrijpen dat de wethouder verbaast is over de reacties uit de bevolking. ,,Uitbreiding of verplaatsing van de wallen lijkt tot in lengte van jaren niet aan de orde'' zegt de wethouder zelf al. Waarom kom je dan met dat plan, vraag je je dan af.
Wat verrassend is voor de bevolking, is de architect keuze. Is Den Briel dan zo blij met zijn aanpak van de entree van de vesting bij de Bolbijlweg met die groene duiventil, aangeplakt tegen een historisch pand, de pleerolhouder en dat geldverslindende tunnelje met een ovalen glazen dak in de historische vestingwallen? 

Het meest tot de verbeelding sprekende, is de bijdrage van de Briellenaar Krijn van Driel, waarvan hier een kleine samenvatting van het complete verhaal dat is te lezen in het vestingplan boekje.

,,De stad is in een paar eeuwen van een pril boerenmeisje uitgegroeid tot een volwassen vrouw met allure. Zij heeft in haar bestaan nogal wat meegemaakt - mooie en minder mooie dingen - maar sinds de wallen haar omarmden, voelt ze zich compleet en af. Dat schept verplichtingen voor haar inwoners. We dienen haar met respect te behandelen, zonder neerbuigendheid. 

Als wij, haar inwoners, ons bewust zijn van haar unieke karakter en ook van haar kwetsbaarheid, kunnen we ons nog wel wat meer inspannen met betrekking tot haar verzorging. Want de stapels rapporten, visies, reclamenota’s, beleidsplannen en onderzoeken van bestuurders, ondernemers en adviseurs blijven zonder resultaat als het mankeert aan eenvoudig overleg en gezond verstand. Vaak heeft iedereen gelijk, maar is de visuele uitkomst jammerlijk. Laten we het uiterlijk van de stad niet verpesten met piercings en tatoeages. Waarom moeten er vijf heel lelijke grote gele borden staan in de Voorstraat met de mededeling dat je er over drie weken op een woensdagavond niet mag parkeren? Die borden staan voor prachtige monumentale huizen, die voor veel geld en met veel zorg zijn gerenoveerd. Het visuele is slechts één aspect van de stad, maar voor de inwoners van Den Briel nogal belangrijk,'' vindt Krijn, en daar zullen veel Briellenaren het mee eens zijn.Rens van Adrighem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten