donderdag 8 augustus 2013

Kanonnen

 WEL OF NIET VERVEN


Half juli riep ik de werkers aan de kanonnen van de wallen op om te overwegen tot een ander besluit te komen wat betreft het SCHILDEREN van de affuiten. ,,Historisch gezien is het schilderen daarvan onjuist. Houtwerk werd in de periode van dit wapentuig nooit geverfd. Als het al behandeld werd, deed men dat hooguit met lijnolie. Op de eerste plaats bespaard dat een hoop werk, en nu het geschilderd is zal het om de twee jaar weer geschuurd en geverfd moeten worden. De keuze van olie, of een goede matte beitssoort zou niet alleen een hoop werk en geld besparen, maar de uitstraling van het affuit is daardoor historisch gezien juister. Zo het nu rood geschilderd is en met zwarte wielen komt het als een speelgoed kanon over. Het zal jullie bekend zijn dat er uit de bevolking ook opmerkingen over de kleur zijn. En eigenlijk heeft men daar gelijk in. Ik hoop dat jullie dit niet als betweterige kritiek ervaren, en misschien toch nog eens willen overwegen de verf te gaan vervangen door olie, of een matte beits. Het affuit blijft dan origineler, het bespaard een hoop werk en geld.''

'Er is geen historisch bewijs dat de affuiten nooit geschilderd zouden zijn,' verklaren de mannen die zich zo geweldig inzetten met het opknappen en vernieuwen van de kanonnen op de wallen.
Het is jammer dat men het argument om de affuiten in rood te zijn gaan schilderen onterecht afdoet met dat er geen historisch bewijs zou zijn dat verven nooit gebeurt zou zijn. Het tegendeel is juist waar. Hout, bijvoorbeeld gebruikt als gebruiksvoorwerp en wapentuig werd in die tijd niet geschilderd.
Er is niet één afbeelding of beschrijving te vinden waar sprake is van schilderen van dergelijke voorwerpen. Logisch, want wie weet hoe in vroegere tijden verf gemaakt moest worden, weet dat dat een intensive en zeer kostbare zaak was. Tafels, stoelen en huismeubilair werden om die reden uitsluitend in de olie of in de was gezet! Verf werd gemaakt en gebruikt door de kunstschilders voor schilderijen of decoraties. Een blik verf kopen zo als tegenwoordig was ondenkbaar. Alles moest met natuurlijke producten gemaakt worden.
Een ander belangrijk argument om de affuiten NIET te schilderen, is dat het minimaal vier keer kostbaarder is dan het in de olie of beits te zetten. Door de affuiten te schilderen zal je ze nu elke twee jaar grondig moeten gaan schuren en opnieuw verven om ze in goede staat te houden. Het is zo jammer dat mijn opmerkingen als negatief beoordeeld worden.
Helaas, want ik weet waar ik het over heb en wil alleen maar geargumenteerd advies geven. 
Of er iets mee gedaan wordt is aan de mannen die hun uiterste best doen er iets moois van te maken. Maar op deze manier verspild men een hoop tijd, geld en is er sprake van Disneyficatie van de historische kanonnen.

Rens van AdrighemHans de Visser schreef: Helemaal gelijk Rens, het komt op de foto erg kitserig over. Ik kan mij niet voorstellen dat dit de originele kleuren waren. Lijnolie of bruine karboleum of teer had beter gestaan, en ruikt ook nog eens autenthiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten