vrijdag 31 januari 2014

Valt droom Varend Briels Erfgoed in het water?

ALLEEN EEN WONDER KAN DE TERUGKEER 
VAN DE S.S. DEN BRIEL NOG WAARMAKEN

Mevrouw de Groot heeft inmiddels via een kennis in Istanbul contact gehad met het museum en kreeg te horen dat ze het schip onder geen beding terug willen verkopen. Het schip blijkt gekocht te zijn door - naar men zegt - een vermogend man die het schip in het museum in Istanboel wil leggen. De transportkosten naar Turkije zullen zo'n 80.000 euro's gaan bedragen, maar er is geen haar op het Turkse hoofd van de eigenaar die er over denkt het schip in Nederland te laten. 

Je vraagt je dan ook af of het niet verstandiger was geweest als de 'reddingspoging' door belangrijke personen, uit bijvoorbeeld de Vereniging Stoomvaart of het Ministerie OCW die een register van varend erfgoed heeft opgezet was ondernomen. Je kan Nederlands erfgoed toch niet zomer het land laten verlaten, daar moeten toch regels en bepalingen of een verbod voor zijn? Had ook niet het voltallige gemeentebestuur adequaat en snel moeten reageren toen bekend werd dat dit unieke schip klaar lag voor vertrek? Je kan je toch niet voorstellen dat de Turken onder de indruk zijn van een mevrouw uit Den Briel die vraagt het schip terug te verkopen.


Zolang het schip nog afgemeerd ligt in Maassluis kan het nog voorkomen worden dat het daadwerkelijk vertrekt. Maar de kans dat dat lukt lijkt mij inmiddels zéér klein, zo niet onhaalbaar.
Of gebeurd er toch nog een wonder?

De allereerste initiatiefnemers, een groepje Briellenaren onder leiding van Jos van der Houwen in 2004 en Dammis Boutkam die in 2012 de zaak tot op heden voortzette en allen die zich nu ingezet en bereid hebben verklaard tot ondersteuning zouden dat echt verdienen.
Briels Erfgoed hoort in Den Briel thuis!

STROHALM

Er is nog een laatste strohalm om het S.S. Rosalie naar Den Briel te halen. 
Als dat lukt zal er een Grootscheepse actie op touw gezet worden om een ander GROOT beeld op de plaats van de Wilhelmina op de Markt te plaatsen.

Rens van Adrighem

6 opmerkingen:

 1. Is het misschie een idee om dit aanhangig te maken bij sbs 6

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alles is te proberen Dick. 'Een vandaag' heeft ook een interview opgenomen met Dammis Boutkam, dat komende donderdag wordt uitgezonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik maar een mailtje aan ga wagen, je weet het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen