zaterdag 4 augustus 2018

HIPPER BRIELLE?


25 juli 2018 krijg ik een foto toegestuurd van roze beelden op het Kaai ravelijn waar men sinds kort bezig is er een soort stadspark van te maken onder de naam De Brielsche aap.
De aan de vestkant geplaatste beelden op het Ravelijn zijn gemaakt van oude planken. ,,Een fantastisch kunstwerk’’ worden ze genoemd. ,,Twee bijzondere kunstenaars: Art-crumbles, Rob en Meg zijn de makers hiervan en hebben er mee op verschillende festivals gestaan in binnen- en buitenland. De Brielsche Aap is de troste eigenaar geworden en door ze opvallend te plaatsen hebben we daarmee iets kleurrijks en vernieuwends  toevoegt aan Den Briel. Het zijn niet zomaar een paar roze beelden. Er zit een verhaal achter, een verhaal dat ook opgaat voor Den Briel. Samen met de kunstenaars hebben we gekozen voor deze beelden op deze locatie, omdat we vinden dat de beelden een monument zijn voor de dijkwerkers: Luctor et Emergo. In heel veel plekken in Nederland en zo ook Brielle hebben honderdduizenden anonieme mannen dijken opgeworpen voor het moeilijk te stoppen voortrazende water. Er zijn er ook velen tijdens dit werk overleden. Uit respect hebben Meg en Rob toen deze beeldengroep ontwikkeld’’, aldus de bedenkers en uitvoerders van De Brielsche aap. 


Ik kon de aan mij gevraagde mening hier over niet anders beantwoorden dan dat ik het een slordig werk vind dat totaal niet past op Brielles vestingwerk. Daarbij is het verhaal dat om het werk alles zou moeten ‘rechtvaardigen’ volledig misplaatst.

Het is met de hele discussie hier over wel duidelijk dat mensen wel kijken, maar niet zien. Als je de beelden goed bekijkt, zie je meteen dat de ruwweg afgezaagde planken op een slordige, zelfs prutserige manier in elkaar gespijkerd zijn. 
Of dit werk mooi of lelijk is mag een ieder zelf bepalen. Maar kunstig of knap, met vakmanschap in elkaar gezet werk is het echt niet. En door er het verhaal aan te hangen over dijkenbouwers, ‘Luctor et Emergo’, de wapenspreuk van Zeeland en zeggen dat de beelden met Den Briel te maken hebben is geen enkele rechtvaardige reden toe. 
Om het geheel kunst te noemen, is gezien dit alles in mijn ogen geheel onterecht. 
Als het nou nog ‘knap’ of kunstig gemaakt zou zijn zou het ondanks dat het geen enkele ‘affiniteit’ met Den Briel heeft, nog acceptabel kunnen zijn. 


Er is hierdoor veel aandacht gekomen voor De Brielsche aap. 
Ik heb grote waardering voor de gedreven inzet van de initiatienemers om er een mooi, toegankelijk eiland van te maken, maar met deze roze misbaksels slaan ze helaas de plank mis.
En dit is niet alleen maar de mening van een oud-Briellenaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten