donderdag 16 maart 2017

BRIELSEDOM OP INSTORTEN?

Onder veel Briellenaren is begin maart sprake geweest van de schrik van hun leven, het instortingsgevaar van de St. Catharijnekerk.

Gemeenteambtenaren namen poolshoogte bij de kerk omdat ze waren gealarmeerd door een bloggger uit Zwartewaal. Die meldde dat aan de onderkant van het monumentale gebouw stenen aan het verpulveren waren.
Allerlei media belden de gemeente en op sociale media verschenen berichten dat de kerk uit de 15de eeuw in allerijl in de steigers was gezet en dat met spoed een noodreparatie was uitgevoerd. Een bouwspecialist zou de stenen geïnspecteerd hebben.

Door  omwonende was ook nog gemeld dat ze in het weekeinde een harde klap hadden gehoord en dat ze stof uit de muren van de kerk zagen komen. Het nieuws ging zoals gebruikelijk als een lopend vuurtje door 't Brieltje en werd door velen voor waar aangenomen. 

De penningmeester van de Catharijnekerk bezwoer dat er niets aan de hand was. Hij liet zien dat er inderdaad grote scheuren in de muren zitten, ,,Maar die zitten er al lang. Dat er sprake is van instortingsgevaar is onzin.'' Maar ja,… wat weet een penningmeester nou van bouwwerken?

Die harde klap die te horen was geweest, bleek een dixie, zo´n 'ontlasting hok' geweest te zijn die werklieden buiten de omheining van hun terrein hadden neergezet. Die is door jongeren omgegooid. En de stelling die gezet is blijkt voor het herstellen van de glas-in-loodramen te zijn. De stenen vensters waarin die zitten, moeten worden vervangen, waar zo'n 350.000 euro mee gemoeid is.

De blogger blijft volhouden: ,,Ik wacht het rapport af. Ik weet dat er monsters van de stenen zijn genomen. Volgens mij is er wél iets aan de hand.''
Rens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten