zaterdag 20 oktober 2018

TWEEDELING


Het grootste probleem bij de beoordeling van de plannen voor de binnenstad is dat er in Den Briel sprake is van een tweedeling. ’Oudere’ Briellenaren waarvan hun wortels in Den Briel liggen en de meeste ’nieuwe’ Briellenaren verschillen duidelijk van mening. 
De weinige overgebleven ’oudere’ Briellenaren kunnen de grote drang naar veranderingen niet begrijpen. Veranderingen die zo dringend gewenst zijn door de ‘nieuwe’ Brielse bewoners. Alles kan niet blijven zoals het was, dat begrijpen oudere Briellenaren heus wel. Maar als je ziet op wat voor manier die veranderingen de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden met bovenal het verdwijnen van alle diensten en moderne bouwsels. Met wat er nu weer als plannen gepresenteerd wordt, vragen zei zich toch echt af of er niet al genoeg verziekt is. 

Erfgoed moet je zuinig op zijn, aar het lijkt wel of er geen besef meer is van historisch erfgoed. ,,Om Den Briel aantrekkelijk te maken moet je aansluiten bij de bezoeker van de toekomst, daar moeten we concessies voor doen’’, is het credo van de nieuwe Briellenaar. Als je daar niet in mee gaat ben je tegenwoordig een negatieveling of zelfs een ouwe zeikerd die niet met de tijd mee wil gaan. Alles wat je tegen al die zo nodige veranderingen inbrengt heeft naar verwachting geen zin, want de grote meerderheid van de huidige bestuurders vinden de plannen fantastisch en bepalen wat het beste is voor het stadje. Wat die plannen allemaal gaan kosten horen we niets over. Maar dat dat vele tonnen gaat kosten kan je op je vingers natellen.

Mijn opmerkingen als oud Briellenaar zullen hooguit gelezen worden, maar dat ze effect hebben in het beslissingsproces kunnen we wel vergeten. Maar ik heb in elk geval mijn mening gegeven. Daar werd tenslotte om gevraagd. 
’’Wie het verleden niet kent, heeft geen notie van de toekomst’’, is hier toch echt van toepassing. Of al die nieuwe spectaculaire plannen Den Briel zullen helpen zal de tijd leren.
Rens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten