donderdag 11 oktober 2018

AFBRAAK


Wat is er toch allemaal  aan de hand met ons Brieltje? Waarom moet er zo nodig gerommeld worden aan het Brielse erfgoed? 

Het begon allemaal met het construeren van het megalomane tunneltje van anderhalve ton met een ovale glazen dak en in het interieur aangebrachte tekst met roestvrijstalen letters, waar wethouder Heijboer zich verbeten voor inzette, en binnen de kortste keren vernield was. Wethouder Verbeek maakte het nog bonter. Die vond dat ''De wallen verplaatst'' moesten gaan worden. Kosten nog moeite werden gespaard om de bevolking warm te krijgen. Maar helaas, weer veel geld verdween in de vest en we horen er niets meer over.

Toen kregen we de ruim halve ton kostende betonnen kantelen op Bastion I. Daarmee was het nog niet gedaan. De Disneyficatie gaat nu vormen aannemen waardoor je je gaat afvragen wat de Brielse bestuurders toch bezield. 

Er kwam het moment dat alle voorzieningen uit de binnenstad verdwenen waren. Zo erg dat je geen pakje boter meer kan kopen binnen de wallen.
''Vier de veranderingen'' klinkt het nu luid. Het begon met het inschakelen van enkele adviesbureaus. Er werd geconstateerd dat er steeds meer voorzieningen als het theater, de supermarkten, de bibliotheek en vele bedrijven buiten de vesting kwamen te zitten. Het historische karakter van de binnenstad vond men wel groot, maar Den Briel met meer dan 450 monumenten mag geen museum worden waar toevallig ook mensen wonen. 

Ideeën werden met alle partijen uitgewisseld en er ontstond een leefomgevingsboek. Er werden concrete ontwerpen gemaakt en die gaan nu uitgevoerd worden.
Een paar malloten van het een of andere bureau die totaal geen enkele binding met Den Briel hebben, verzinnen maar wat. Verkloten het aanzicht van Den Briel eerder dan dat het er van opknapt en sturen vervolgens een torenhoge rekening naar de gemeente die de Brielse burgers kunnen betalen.


Je begrijpt niet hoe het toch mogelijk is dat voormalig ambtenaar van de gemeente die al lang met pensioen is, de uit Hengelo geïmporteerde (Johan) Disney Wessels, de man van de betonnen kantelen op Bastion I , die als projectmedewerker aangesteld is, in staat is de hele sfeer in Den Briel op desastreuze wijze weet te verzieken met plannen en bouwwerken die totaal niet passen in het stadje. Disney Wessels weet alles zo goed te brengen dat de import bestuurders er hard achteraan hobbelen. Die staan er bij, kijken er naar en vinden alles goed. En ook in de commissie grondgebied zit iedereen ja te knikken omdat niemand tegen de betreffende wethouder durft te zeggen wat ze er echt van vinden.

Wat er allemaal gaat gebeuren de komende jaren:


Bij de Zevenhuizen komt een stalen botenhuis. De kosten zullen niet te stoppen zijn met enkele tonen.

Dit geeft een vertekend beeld. Er is lang niet zoveel ruimte in deze ‘draaikom’ van de haven, door het zeker 8 meter uitsteken vanuit de kade van het veerhuis.
Dat het veer van de Krabbenplaat naar Den Briel minstens drie keer zoveel meer afstand moet overbruggen, waardoor de overtocht ook drie keer meer gaat kosten wordt maar gewoon even vergeten.

De wal gaat  doorboord worden met een stalen doorgang met brug om de entree naar de binnenstad aantrekkelijker te maken. Een verbinding vanaf de bushalte bij de rotonde bij AH over het water naar het parkeerterrein bij de Jumbo. 

Ook dat gaat weer de nodige tonnen kosten. 

En dan tot slot een brug bij de voormalige jachtwerf de Delta. 

Op een plaats waar je op enkele meters afstand gewoon over de weg kan lopen van het Scharloo naar de Turfkade.


Aan de Turfkade moeten 36 parkeerplaatsen ruimte maken voor een terras en komen er trappen naar een vlonder boven de haven met het idee daar heerlijk te genieten op een ligbed. 

Wat een flauwekul allemaal en waar gaat het naartoe in ons historische Brieltje. Wordt het dan in plaats van een museum, een Disneypark?

Architectonisch gezien zijn de ontwerpen echte kunststukjes, maar passen absoluut niet is het historische Den Briel. 
Rens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten