zondag 21 oktober 2018

ONDERBOUWING ARCHITECT DE KLUIJVER


Han de Kluijvers onderbouwing voor zijn spectaculaire plannen voor de Brielse binnenstad, onder de titel: ‘RUG NAAR HET WATER’. 

Hij is van mening dat de Brielse geschiedenis is gevormd door water. Is de vorming van het stadje niet gewoon door de vestingwerken en zijn bewoners bepaald? De haven is langzaam dichtgeslibd en ligt vol met nauwelijks bewegende boten, waarvan sommige in staat van ontbinding verkeren. Klopt, dat komt omdat het ontbreekt aan een havenmeester.Steigers zijn moeilijk toegankelijk, de fraaie historische kades zijn dichtbegroeid met bosschages.Dat is een kwestie van gebrek aan onderhoud door de gemeente. Geparkeerde auto’s hebben het beste uitzicht op het water. Auto’s moet je nu eenmaal parkeren en in de haven ontbreekt het toch aan leven en is er niks te zien, dus is dat de beste plaats toch? Voetgangers zijn veelal gedwongen om aan de kant van de bebouwing op smalle stoepen te lopen. De voetgangers zullen ten alle tijden langs de bebouwing willen lopen, daar bevinden zich immers de zaken. Niemand gaat toch langs de waterkant lopen. Terrasjes zijn her en der op een hoek of tussen de geparkeerde auto’s gepropt. Dat is wel héél erg overdreven. Markt, Wellerondom, Voorstraat, Nobelstraat en Maarland geven toch echt een heel ander beeld. Zo goed bewaard als de vesting is, en zo fraai geconserveerd als de vele rijksmonumenten, zo veronachtzaamd is het water. Besluit de Kluijver.

Dat laatste heeft de Kluijver volkomen gelijk in, daar moet hoognodig iets aan gedaan worden. Het probleem van het parkeren blijf je echter houden, want elk gezin heeft tegenwoordig minimaal drie auto’s en bezoekers van Den Briel willen zo dicht mogelijk, liefst IN de binnenstad parkeren. Er zal zoveel mogelijk gestimuleerd moeten worden buiten de vesting te parkeren. Moet je daarom dan de wallen op een andere plaats gaan doorgraven? Mij lijkt het waanzin, daar krijg je echt niet meer bezoekers door.
Als de coupure bij de Kaaistraat niet groot genoeg is, maak die dan breder en op zijn minst aantrekkelijker! 
Rens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten