zondag 3 mei 2015

Verwarring

Rodebrug of Molenbrug

Er is verwarring ontstaan over de naam van de brug, die de verbinding vormt tussen Maarland Zz. en het Slagveld. De brug ligt precies halverwege de Molenstraat. 

Hoewel de houten klepbrug - zover mij bekend - een zandkleurig gele kleur had, stond de brug bij de Briellenaren altijd bekend als de Rodebrug.In 2003 is door burgemeester Betty van Viegen aan de brug een bord onthuld met de naam 'Molenbrug 1951'.

Dat jaartal is ook weer vreemd. De brug is namelijk op 7 januari 1952 in gebruik genomen. 

Na wat speurwerk blijkt een en ander te danken te zijn aan een actie van Briellenaar Fred van Bohemen, die zich sterk maakte voor die naamsverandering.Op oude tekeningen uit het archief blijkt de brug beschreven te zijn als Molenbrug. 


In een bericht van de gemeente Brielle voor een vergadering in 1857 betreffende aangebrachte schade aan de brug, heeft men het over 'de Roodebrug, of ophaalbrug bij de Zevenhuizen'.

Google is er duidelijk over.

De grote vraag is, en blijft misschien wel, waar de naam Rodebrug vandaan komt. Het is zoals op oude foto's te zien, altijd een houten, zandkleurig geel geschilderde klepbrug geweest die Rodebrug genoemd werd. 

Rens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten