woensdag 20 mei 2015

Afbraak 2

GELD VERSPILLING


De al jaren geleden ingezette leegloop van de Brielse binnenstad, moet nu ineens zonodig onderzoek naar gedaan worden. Je mag toch van bestuurders een beetje inzicht verwachten. Inplaats daarvan hebben ze alleen maar de opbrengst van de verkoop van woningen over de balk weten te gooien. En nu gaat er weer veel geld gespendeerd worden voor een uitkomst die we allemaal al weten. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om vast te stellen dat de binnenstad al stukje bij beetje uitgehold is en steeds verder plaats vind. Als laatste willen ze ook de bibliotheek naar het theater in Zuurland  verplaatsen. Dat zal desastreus zijn voor vooral de oudere bewoners.

Het theater had in de binnenstad gerealiseerd moeten worden. Het Arsenaal of de Spoonpanden waren daar de uitgelezen plaatsen voor. Op beide locaties had een prachtig Cultuurhuis kunnen ontstaan, compleet met vergader- en feest zaal. Bovendien zou de hele binnenstad daar een heel stuk aantrekkelijker door zijn geworden, met alle aanwezige voorzieningen. Maar nee, het moest zonodig buiten de vesting komen waar verder totaal geen voorzieningen zijn.

Terugdraaien zal uitgesloten zijn. Het kan toch niet zo zijn dat een kostbaar onderzoek naar het verplaatsen van de bieb en het samenbrengen van nog meer culturele voorzieningen in het Brestheater, het leeglopen van de binnenstad zal kunnen verhelpen.
Leegloop is al een feit. Het vertrek van ook de bibliotheek zal de laatste doodklap zijn.

En het kan allemaal niet op. Het vele miljoenen kostend nieuwe sportpark blijkt nu te groot. Wethouder Wilbert Borgonjen verklaard niet uit te kunnen sluiten dat er keuzes gemaakt zullen moeten worden met betrekking tot de omvang van het sportpark, om daarmee te bereiken dat de kosten van het onderhoud lager worden.

En het Meeuwenoord blijft nog jarenlang braak liggen. Daar moest de voetbal en tennis zo nodig plaats maken voor woningen, onder wapperende wieken van spoedig geplaatste windmolens! Die clubs hadden met wat aanpassingen gewoon in Meeuwenoord kunnen blijven zitten. Dat had vele miljoenen bespaard.

Als je een optelsom maakt van wat er de afgelopen jaren (vaak onnodig) uitgegeven is, schrik je. Om maar een paar dingen te noemen: Tunneltje Kaaistraat € 1.500.000. Sportpark € 13.000.000. Bouwplannen Meeuwenoord (onbekend). Plan verplaatsing wallen € 13.000. en trappen en kantelen Molenbolwerk minstens € 50.000. En zo zijn er wel meer voorbeelden. En nu weer € 20.000 voor een onderzoek naar leegloop. In de ogen van een oud-Briellenaar is dat verspilling van gemeenschapsgeld.
Rens

3 opmerkingen: