Het historische stoomschip ”Den Briel” dat in opdracht van het korps torpedisten te Brielle in 1873 gebouwd werd door J&K Smit Kinderdijk, met een originele 95 PK diagonaal compound stoommachine is de enige in zijn soort. Het werd gebruikt voor het leggen van torpedo’s in de monding van de Brielse Maas. Deze mijnen konden dan met een elektrische lading in geval van oorlogsdreiging vanaf de vaste wal tot ontploffing worden gebracht . Het schip heeft van 1873 tot 1924 dienst gedaan voor het Korps Torpedisten.
Het schip heeft een rijke geschiedenis. Tijdens de 1 April viering in 1922 werd de Koninklijke familie op de “Den Briel” en de haven van Brielle binnen gevaren om daar het 350 jarige jubileum van de inname van de stad door de watergeuzen bij te wonen. Het gezelschap bestond uit Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik, Koningin-moeder Emma en Prinses Juliana.
Na 1924 heeft het schip als sleepboot onder diverse eigenaren tot 1976 dienst gedaan. Daarna kreeg het de nieuwe naam ''Rosalie''. Weer later is het schip terecht gekomen bij 2 hobbyisten uit Enkhuizen en Havelte , waar het met een overheidssubsidie van 175.000 euro een grondige restauratie heeft ondergaan waarbij een groot deel van het onderwaterschip is vernieuwd en er een nieuwe stoomketel geplaatst is.
Een groep liefhebbers heeft zich ingespannen om het schip terug te krijgen naar de oorspronkelijke thuishaven Brielle, maar de vraagprijs van 200.000 euro bleek niet haalbaar. De gemeente Brielle stond achter de plannen maar kon financieel helaas niets betekenen. Een latere poging waarbij de vraagprijs was gezakt tot 150.000 euro was ook niet haalbaar.
Nu blijkt het historische schip voor uiteindelijk de oud ijzer prijs - ongeveer 50.000 euro - aan een museum in Istanbul verkocht te zijn. Een bedrag dat ook voor de Brielse liefhebbers zeker haalbaar geweest zou zijn. Het is onbegrijpelijk dat een schip wat gerestaureerd is met Nederlandse overheidssubsidie zomaar verkocht kan worden aan het buitenland. Zit daar niet een frauduleus luchtje aan?
Momenteel ligt de Rosalie in Maassluis te wachten op transport naar Istanbul. Wanneer dit plaats zal vinden is niet bekend. Het zal voor het Nederlands varend erfgoed en ook voor Brielle een enorm verlies zijn een schip met zo’n rijke historie weg te moeten zien gaan. Of gebeurt er misschien nog een klein wonder, dat de Turkse eigenaar inziet dat een schip als de Rosalie onder de oude naam "Den Briel" in Brielle terecht hoort. De liefhebbers hopen dat het schip onder de naam Den Briel alsnog in Brielle kan komen te liggen.
Rens van Adrighem
Beste heer van Adrighem, Mogen wij de foto van de Rosalie gebruiken voor een folder van Heemschut ten aanzien van de nieuwe Erfgoedwet. Wij proberen aan te geven dat het rijk ook mobiel erfgoed moet beschermen.
BeantwoordenVerwijderenMathijs
Beste Mathijs, geen enkel bezwaar! Succes Rens.
BeantwoordenVerwijderen