vrijdag 10 juni 2016

Herstel kademuur 1

BRIELLE SCHUDT OP ZIJN GRONDVESTEN


Den Briel schudde afgelopen tijd op zijn grondvesten. Er is namelijk begonnen met het herstel van in totaal ongeveer 60 meter kademuur vanaf de Rodebrug, aan het Maarland Zuidzijde. 

Het zou in februari beginnen, maar was enkele weken vertraagd omdat het kraanschip met heimachine en ponton door werkzaamheden aan de Voornse sluis bij Spijkenisse nog niet naar Brielle konden komen. 

Begin april is het eenrichtingverkeer in de Molenstraat en aan het Maarland ingesteld, zijn delen van het Maarland Zuidzijde en het Werfje versmald, en de bouwkundige opnamen van de woningen gestart.

Na enkele weken is dit het beeld.

De aannemer werkt  zoveel mogelijk vanaf het water met een kraanschip. Voor het heien wordt de zogenaamde ‘stille methode’ toegepast. Holle ijzeren pijpen gaan de grond in en worden volgegoten met beton.

Het herstel van de kademuren verloopt niet vlekkeloos. Bij het heien van de 90e heipaal van de 122 palen zijn de trillingen van het heien extra versterkt door een klevende laag grond op zes meter diepte. De palen moeten door deze laag heen om op de juiste diepte te komen, de stevige grondlaag op 13 meter diepte. Het heien van de palen gaf veel overlast voor de omwonenden, het is zelfs moeten stoppen. De overlast is toen min of meer verholpen door het plaatsen van zogenaamde boorpalen.

Trillingen tijdens het heien zijn goed te voelen en aan diverse woningen is inmiddels schade ontstaan. Het is te hopen dat de gemeente daar goed voor verzekerd is en dat de getroffen burgers niet  op kosten komen te zitten. 

Het plaatsen van de damwanden is afgerond en de komende werkzaamheden is het maken van z.g. kleikisten om een waterdichte afsluiting te krijgen. Het leegpompen van de put zal rond 15 juni plaatsvinden, dan is goed te zien dat de fundering van de kademuur in zeer slechte staat verkeert.


Een leuke bijkomstigheid is dat bij graafwerkzaamheden een tot nu toe onbekende kademuur is ontdekt op 8 meter uit de gevels van de panden. Het streekarchief zal het  nader onderzoeken.

In plaats van begin juli zullen de werkzaamheden door de tegenvallers, naar verwachting medio augustus afgerond zijn.

Met dank aan Jopie voor de mooie foto's.

Rens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten