vrijdag 30 januari 2015

Onbegrijpelijk


De Eeuwout school

Ik zou zo graag willen begrijpen, hoe het bestaat dat dit soort 'Dragonders' gebouwd mogen worden in een oud vestingstadje als Den Briel. Onvoorstelbaar!

Hans de Regt: 
Ik begrijp dat gebouw en gesloop van scholen niet. Alle in de jaren '70 en '80 gebouwde scholen zijn alweer gesloopt. Niet dat dat mooie gebouwen waren, maar wel een kapitaalvernietiging. Bestuurders van scholen hebben hierin de verantwoordelijkheid, niet alleen de gemeente. Degenen die dit gebouw hebben laten ontwerpen en bouwen begrijpen niets van hun omgeving. Ziende blind, horende doof.

Willy Bazen vindt het een prachtige school. ,, Hij is van dezelfde steensoort gebouwd als de Catharijnetoren, met een loden dak. Als je boven op de Dom staat heeft het dak dezelfde vorm als het dak van de toren. Binnenin is de school een zee van licht. Ik ben heel blij met de school. Deze bouw is beter dan al die gele en rode plaatwerkscholen, welke gelukkig nu worden gesloopt. Als ik naar sommige bouwwerken in de binnenstad van Brielle kijk dan vind ik dat deze school behoorlijk aangepast is aan de omgeving. Als straks de parkeerplaats klaar is en alle beplanting is aangebracht weet ik zeker dat je met andere ogen naar deze school kijkt.

De dom is bekleed met natuursteen, 'Lede en Gobertange' en 'Saint-Leu-d'Esserent'. Bij de school kan je hooguit spreken van het gebruik van een kleur stenen die overeenkomst vertoond met de kleur van de toren. Het loden dak van de school, met een ongebruikelijke, bijna platte helling, lijkt voor geen meter op het dak van de toren. Dat er binnen een zee van licht is, is normaal met zulke grote ramen. Het hele pand mist (in elk geval van buiten) elke creativiteit of aanpassing aan de omgeving. De meeste panden in Den Briel hebben een zadeldak. Of heb ik een wansmaak?

Henk Kampers: (Wan)smaak is persoonlijk, Vindt het niettemin ook een wangedrocht vooral door de extra verdieping. Mijn vrouw Anja heeft van begin tot het einde op de Meester Eeuwoutschool gewerkt. Personeel had eigenlijk geen inspraak in het plan. Men zit nu met een loop-je-dood verdieping, bv. boven geen toiletten, dus veel extra geloop. Aantal toiletten is 3, en dat met zoveel (kleine) mensen. Is maar één voorbeeld van de tot- standkoming onder het beleid van de regenten van PRIMO.

Rens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten