zondag 11 september 2016

ONS DORP IN VLAMMEN


Zondag 4 september rond een uur of vier in de middag, brak er brand uit op de Cumbre del Sol bij Jávea, dat uitgroeide tot een ramp. Binnen no-time waren er drie branden tegelijk. Branden die de boeken ingaan als de ergste ooit in deze omgeving. 

Omstandigheden
De enorme droogte, hoge temperaturen (+36 graden) en lage luchtvochtigheidsgraad (-30%) hebben er echter voor gezorgd dat de vuurzee makkelijk om zich heen kon grijpen. Daarbij hebben ook de windvlagen van meer dan 30 kilometer per uur niet echt meegeholpen en werd het werk voor de vuurbestrijders niet vergemakkelijkt. De brandweer was met meer dan 375 mensen aanwezig en daarnaast ook meer dan 10 blusvliegtuigen en blushelikopters. Het leger werd zelfs ingezet bij de bluswerkzaamheden.


Bij invallende duisternis kan er vanuit de lucht niet meer geblust worden.
Het is dan alleen aan de grondtroepen.







Situatie 22.40 uur.
In de nacht van 4 op 5 september.
Natuurramp
De brand had maandagmorgen 320 hectare natuur verwoest.

Het bewoonde getroffen gebied. 
Geëvacueerd
Meerdere stadswijken van Jávea moesten ontruimt worden, te weten Villes del Vent, Cansalades Park, Valle del sol, Toscal, Entrepinos, Cap Martí, Costa Nova, La Guardia Park, Adsubia-Toscamar, La Colina, La Finca, Altos de Cabanes, Rebaldí en de inwoners van Benitatxell. Ruim 1000 personen moesten elders ondergebracht worden.
Veel van de geëvacueerden werden naar de nabij gelegen scholen en sporthallen gebracht maar daarna vertrokken er weer veel naar familie en/of vrienden om daar de nacht door te brengen. Om 4.00 uur in de nacht werd ook Camping Naranja ontruimt. Er werden daarnaast ook delen van de CV742 en CV747 wegen afgesloten voor het wegverkeer.
Zonsopkomst 5 september.




Bij daglicht op 5 september konden de lucht bluseenheden weer worden ingezet, na een lange nacht van vechten door het grondpersoneel.
Vliegtuigen storten 6 ton zeewater in een keer.
De vlammenzee wist snel om zich heen te grijpen en groeide het aantal verwoeste natuur uit tot 812 hectare.




Hierbij werden diverse bossen en bergpieken door het vuur compleet in de as gelegd waarmee een stukje ongerepte natuur langs de kust verloren is gegaan.

Het vuur trok tevens naar de Cala de la Grandella, ooit gekozen tot beste strand van Spanje, waar tientallen toeristen geëvacueerd moesten worden nadat de boulevard bedekt werd door een grote aswolk.

Tijdens deze aangestoken brand was er veel chaos, zijn er diverse woningen door de vlammenzee verwoest en is het een ramp voor de natuur in het gebied. 





5 september om 20.00 uur breekt er op 150 meter van ons huis brand uit. Ramon spuit eerst zoveel mogelijk goed nat en gaat dan naar de plek des onheils.

Door snel ingrijpen van grondtroepen (het was te donker om blushelikopters in te zetten), was de brand snel onder controle.
Het nablussen op 6 september.

Op de avond kort voor het donker geblust.


Schade aan woningen.
Verbrande tuinen en natuur.
De longen van Jávea zijn in vlammen opgegaan. Gelukkig zijn de meeste woningen bespaard gebleven dankzij de helden die het vuur bestreden.
Cumbre del Sol.

6 september om 20.00 uur weer brand. Nu op de generale weg op de vuilstort, vlak bij benzine station en een chemische fabriek.


Bleek dat de bergen versnipperd tuinvuil in brand stonden en er niets anders opzat dan gecontroleerd te laten uitbranden.
's Morgens 8 september brand in Puchol tegenover het ouden van dagen huis. Gelukkig was het snel geblust.

9 september werd de schade opgemaakt en bleek er maar weinig over te zijn van de 'longen' van Jávea.
Het strand en de panden van Granadelle zijn ongeschonden gebleven. De bergen zijn tot aan Jávea alle groen verloren.
Volgens de onderzoekers is de bosbrand aangestoken omdat er vier brandhaarden waren en er diverse jerrycans gevonden zijn waar waarschijnlijk benzine ingezeten heeft.
De politie is volop op zoek naar de pyromaan en er worden al links gelegd met andere grote branden in de omgeving zoals die van 444 hectare twee jaar geleden in de Plana del Montgo en Cabo de Sant Antoni. Vreemd genoeg vinden deze bosbranden allemaal plaats in september dus kan men er vanuit gaan dat deze brandstichter alleen in deze maand in de buurt te vinden is. Daarnaast zijn de tijdstippen bijna altijd hetzelfde, rond 16:00 uur in de namiddag, in dit geval bij de Mirador del Puig de la Llorença en nabij het toeristische Playa del Arenal.

Pyromaan kwam terug
Terwijl de brand nog actief was en de brandweer met man en macht bezig was met het blussen van de brand, werd een brandhaard die reeds onder controle was en waar geen vuur meer was door de pyromaan opnieuw aangestoken waarbij de vlammen hoogtes van wel 3 meter bereikten. Datzelfde gebeurde ook rond 18:00 uur maandagmiddag toen er een nieuwe brandhaard ontstond in de Valls del Montgó. Vier helikopters moesten de werkzaamheden bij de grote brand in La Granadella verlaten om deze twee nieuwe branden te blussen, gelukkig met succes.

Het is een wonder dat slechts enkele woningen schade opliepen door het oprukkende vuur. Wel verwoeste het vuur bijna alle tuinen, enkele auto's, tuinmeubelen enzovoorts. De bewoners. waaronder Spanjaarden maar ook veel buitenlandse toeristen die hier een tweede vakantiewoning hebben of een vakantiewoning huurden, moesten hals over kop hun spullen en woning achter laten. Alleen huisdieren mochten worden meegenomen.

Veel elektriciteitskabels zijn verbrand, evenals waterleidingen, zodat beloning niet direct mogelijk was.


Koning Filips VI deelde de president van de Generalitat, Ximo Puig mede, geïnteresseerd te zijn in de evolutie van de branden in Jávea en toonde solidariteit met de mensen en bewoners die getroffen zijn door de vlammen en moesten evacueren en de huizen die zijn beschadigd.

Wij zelf waren op vakantie, maar volgden alles dag en nacht via internet en werden op de hoogte gehouden door onze zoon en vrienden uit Jávea. Dat er van een ramp sprake was zal een ieder die hier van kennis heeft genomen duidelijk zijn.
Rens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten